Rovinj
klik hier voor meer foto's
zicht op het oude deel van Rovinj bij zonsondergang
Een geschiedenis waarin Romeinen en Venetianen een belangrijke rol spelen, eilanden voor de kust, toeristencomplexen eromheen en een oude stad op een schiereiland voor de kust met campanile die overal boven uitsteekt. Toch heeft Rovinj nog iets ondefinieerbaar extra's. Doordat het schiereiland een halfronde heuvel is en de middeleeuwse bebouwing tot aan het water loopt, zonder boulevard die er nog omheen loopt, is de aanblik van de oude stad over het water werkelijk schitterend. In de omhooglopende straatjes naar de Sint-Eufemiakerk is het daarnaast heerlijk dwalen, terwijl je op Trg Marsala Tita bij de haven aan de zuidkant van de oude stad genoeglijk je cappuccino kunt drinken.
Wederom VenetieRovinj begon ooit, net als veel van de andere kustplaatsen, als nederzetting van de Histriërs en lag toen nog op een eiland. In 129 v.Chr. volgden de Romeinen hen op en ging de plaats Ruginum heten. Tot omstreeks 1100 losten de vertrouwde reeks volkeren de Romeinen af, zoals de Oost-Goten, de Slaven, de Longobarden en de Franken. In 1199 kwam Rovinj onder protectie van Dubrovnik te staan, maar in de 13de eeuw was het een van de eerste plaatsen in dit deel van de Adriatische Zee die onder Venetiaans gezag kwamen. De gebruikelijke aanvallen van Genuezen, loslopende piraten en Turken en epidemieën onderbraken het leven onder de Venetianen. In 1763 werd het kanaal gedicht tussen het vasteland en de stad; Rovinj lag vanaf nu op een schiereiland. In 1797 diende ook hier het Habsburgse bestuur zich aan en volgde de stad de bekende modernere geschiedenis van Istrie.
AquariumBezoek je Rovinj nu, dan kun je direct langs het water aan de noordzijde van de stad je auto kwijt op een enorme (betaalde) parkeerplaats aan de rechterzijde van de Palih Boraca. Vanaf het parkeerterrein heb je al een schitterend zicht op de oude stad. Ga je de andere kant op, dan kun je even vissen kijken in het stadsaquarium uit 1891.
STADSAQUARIUM. Geopend: zomermaanden dagelijks 9 - 21 uur. Adres: Obala Giordano Paliaga 5.
Even het binnenland in ligt het grote, barokke Franciscaner klooster uit begin 18de eeuw. De kloosterlingen hebben er een kleine museumcollectie met 18de- en 19de-eeuwse schilderijen en beelden. Vanaf de parkeerplaats richting stad kom je uit op Trg Vladibora, waar een dagelijkse groente- en fruitmarkt is, met souvenirverkopers eromheen. Je kunt nu zuidwaarts richting Trg Marsala Tita en Obala Pina Budicina (de kade langs de vissershaven), of direct de oude stad in. Aan het Titoplein staat het Regionale Museum van Rovinj. Het beheert een oude en moderne schilderijencollectie en oudheidkundige voorwerpen. Daaronder zijn ook Etruskische voorwerpen, vóór de Romeinse tijd meegekomen met Illyrische handelaren.
MUSEUM. Geopend: 's zomers van 9 tot 12 en van 19 tot 22 uur elke dag behalve maandag. 's winters van 9 tot 13 uur behalve zondag en maandag.
de kerk van de heilige Eufemia met losstaande klokkentoren
Het wonder van Sint-EufemiaBij het plein is de Balbi-poort uit 1679 de mooiste van de drie overgebleven oude stadspoorten. De versierde boog kwam in de plaats van een oudere stadspoort. Je kunt aan de buitenkant een Turks hoofd zien, aan de andere kant een Venetiaans. Het wapenschild van de Balbi-familie is erop gekomen, evenals de bekende Venetiaanse gevleugelde leeuw. Ga je na de poort de mooie oude straatjes in, dan zie je overal aardige details in de bebouwing, uit de Gotiek, de Renaissance, de Barok en de neoclassicistische periode. Als je omhooggaat, kom je onvermijdelijk bij de Sint-Eufemiakathedraal uit, boven op de heuvel van het schiereiland. Het massieve en een beetje hoekige bouwwerk uit 1736 is het grootste barokke gebouw in Istrië. Binnen ligt Sint-Eufemia in een tombe, buiten naast een zijdeur is een marmeren reliëf van haar te zien uit de 14de eeuw. Ze leefde rond het jaar 300, en werd heilig toen ze als bekeerd christen langdurig werd gemarteld door mannen van keizer Diocletianus en uiteindelijk voor de leeuwen werd geworpen. Haar ontzielde lichaam kwam in Constantinopel terecht, maar door een wonder verscheen het in het jaar 800 opeens weer in Rovinj. Sindsdien is 16 september, de dag van de aankomst van de overblijfselen, de pelgrimsdag voor de heilige. De klokkentoren naast Sint-Eufemia's gebedshuis is 60 meter hoog en behoorde al bij de kerk die vóór de kathedraal op de top van de heuvel stond. Op de torenspits staat een bewegend beeld van de martelares, dat de windrichting aangeeft. Ben je op zoek naar een verfrissing, dan zit je het best aan de havenkant of op het Titoplein, dat zich opent naar het water. Langs de kade worden bootexcursies aangeboden, en je kunt ieder uur naar Crveni Otok, het Rode Eiland (het is trouwens behoorlijk groen); twee nabij gelegen eilandjes zijn er met strekdammen mee verbonden. Op het hoofdeiland is een 7de-eeuws klooster gerestaureerd. Je kunt vanaf de haven van Rovinj ook overvaren naar Sveta Katarina, het grotere eiland direct tegenover de haven en net als Crveni Otok met een groot hotel erop. Een Oostenrijkse admiraal legde hier eind vorige eeuw het mooie Punta Corrente-park aan.
© tekst www.touringcarchauffeur.info fotoalbum "Rovinj"LinkToeristische webstek
Rovinj (E).
vandaag 21-11-24, laatst aangepast op 26-07-15.