MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Hum

Oud Kroatisch schrift op de ingangspoort van Hum.
Oud Kroatisch schrift op de ingangspoort van Hum.
Het laatste monument van de "Glagolitic Alley" is de stadspoort van Hum. Twaalf medaillons op de koperen poort staan voor de maanden van het jaar, met de erbij horende werkzaamheden op het land en in huis. Hum zelf heeft stadsrechten, wat een beetje overdreven is voor de twaalf huizen die er staan en de zes inwoners die het nog heeft, maar het ligt wel strategisch op een heuveltop en was een glagolitisch centrum. Het heeft nu de naam van kleinste stad van Istrie en de wereld ! De stevige fortificaties geven aan dat Hum op de grens tussen de Venetiaanse en de Habsburgse gebieden lag.

belforttoren naast kerk Hum
belforttoren naast kerk Hum

Belforttoren
Eens je de poort bent doorgelopen zie je links de bijzondere begrafeniskerk van HiŽronymus met ernaast de indrukwekkende belforttoren. De kerk heeft fresco's op de muren en is trots op de glagolitische inscripties, die tot de oudste in hun soort behoren. De 19de-eeuwse parochiekerk van Sint-HiŽronymus - de kerkvader die de eerste Latijnse vertaling van de bijbel maakte - is interessant voor wie van het overdadige barokke interieur, houdt.
cafe restaurant van Hum
cafe restaurant van Hum

volkscafe-restaurant
Tegen de stadsmuren aangebouwd maar met ingang langs 'buiten' tref je de 'Humska Konoba' aan. Een volkscafe-restaurant waar je voortreffelijk kan eten (en drinken). Ben je er in de winter, proef dan eens de Istrische soep... De konoba is open van 11 tot 22 uur. Maandag gesloten behalve in juli, augustus en september.

In een van de smalle straatjes is er ook een klein museum, waar je ook nog wat leuke geschenken kan kopen voor het thuisfront.

fotoalbum "Hum"


vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.