MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Motovun

Motovun op de top van de heuvel bij nacht
Motovun op de top van de heuvel bij nacht
Een bezoek aan deze middeleeuwse vestingstad is eigenlijk een must als je het binnenland van Istrie verkent. Motovun is een adembenemend mooi stadje op een al even mooie berg met een even mooi uitzicht op de vallei van de Mirna en de omliggende bergen. De IllyriŽrs vonden de heuvel van Motovun ooit een goed verdedigbare woonplaats. De volkeren die daarna IstriŽ binnenkwamen, vonden dat ook. In 1278 kwam de bult onder Venetiaans bestuur, en dat begon met de aanleg van een stevige vestigingsmuur rond de stad. Motovun kon daardoor goed dienen als defensiecentrum voor de Venetiaanse bezittingen in het binnenland van Istrie. Na verloop van tijd was er geen plek meer binnen de stadsmuren en werden ook erbuiten huizen tegen de heuvel aangebouwd.

Toeristisch goudmijntje
Bij het begin van de oude bebouwing, even onder de heuveltop, kun je voor een kuna of vijf je auto parkeren. Excursiebussen houden hier eveneens halt. Daarna ga je rechtsom de heuvel op, naar de grote stadspoort van Motovun. In het zomerseizoen moet je betalen om de plaats in te mogen, want de gemeente heeft wel degelijk in de gaten dat dit een toeristisch goudmijntje is.
poortgebouw van Motovun
poortgebouw van Motovun
In het poortgebouw is een bescheiden museum annex galerie ondergebracht. Daarna kom je op een koddig plein met terrassen en uitzicht op de heuvels ten noorden van Motovun. Links is de kleinere en oudste stadspoort, met Venetiaanse leeuw erboven en een bar erin. De poort biedt toegang tot het fraaie hoofdplein van de stad. Aan de ene kant kan je op het fijne terras onder de kastanjebomen en bij de renaissancefontein even uitrusten. Wil je overnachten, dan is hotel Kafitel hier een goede keus. Aan de andere kant van het plein staat de middeleeuwse Sint-Stefanuskerk (Sveti Stefan). De kerk heeft een Romaanse campanile (klokkentoren) aardige 17de- en 18de-eeuwse fresco's in het interieur. De toren is te beklimmen; er moet wel voor in de beurs getast worden. Een mooi uitzicht heb je ook vanaf de oude stadswallen, waarop een wandelpad ligt. Je kunt er bijvoorbeeld kijken naar de daken van de romaanse en gotische huizen onder aan de muren. De omgeving van Motovun is een landbouwgebied met veel wijngaarden.

Motovun is ook het hoofdkwartier van de Motovun Group Association, een groepering van internationale uitgevers opgericht in 1977 die vooral uitgevers groepeerd die interesse hebben in co-producties. De groep telt een 60-tal leden uit 20 landen waaronder de Verenigde Staten en Japan, maar ook verschillende uitgevers uit Nederland en Vlaanderen.

© tekst www.touringcarchauffeur.info / Hans Van Mulders

Mirnarivier in de valei zonsondergang in Motovun


Link
Vreemd genoeg heeft de stad Motovun geen eigen webstek.
We willen U wel de webstek van Hotel Kastel niet onthouden.vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.