MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Visnjan

Oude en nieuwe gebouwen in Visnjan.
Visnjan, beltoren.
© Winfried v/d Bom

Afslag nummer vier van de westelijke tak van de Ypsylon-autoweg leidt naar het heuvelstadje Visnjan.
De “skyline” is uniek in die zin dat de contouren van de 19de eeuwse kerk en beltoren, concurrentie hebben van de contouren van een drietal grote graansilo´s.

Centrum landbouw en handel
Visnjan was eens een middeleeuwse fortificatie, en centrum voor de landbouw en handel. Het oorspronkelijke heuvelstadje is nog steeds intact met aan de top een vierkant plein met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Aan het plein treft u de kerk en de beltoren; een traditionele cisterna (water reservoir); een mooie loggia en verschillende oude huizen. Het plein wordt afgesloten door een poort met een afbeelding van een Venetiaanse leeuw.

Rust en gezelligheid
Het nieuwere deel van het stadje ademt de sfeer van rust en eenvoud. Er is een pleintje met zonnewijzer waar de lokale kinderen wat spelen en de bewoners hun nieuwtjes uitwisselen. Ook het driehoekige pleintje voor het postkantoor heeft voornamelijk die functie.
Schijn bedriegt toch wel een beetje want Visnjan leeft volop met onder andere 3 supermarktjes, een bank, een ijzerwarenwinkel, een kantoorboekhandeltje, een automaterialen winkeltje, een smid, apotheek, tandarts, 3 kappers en een bioscoop die jammer genoeg al lang geleden is gesloten. Verder speelt de plaatselijk bocari club (een soort van petanque) in de hoogste nationale afdeling ! Visnjan wordt omringd door wijnvelden, bossen en olijfvelden. Vanuit de loggia in de oude stad heb je een prachtig uitzicht op de omgeving, met daarbij uiteraard zonder enig probleem zicht tot aan de zee.

Wandel- en fietsroutes
In het buitengebied van Visnjan kunt u mooie wandelingen en mountainbike tochten maken (routebeschrijving te krijgen in het toeristenbureau op de eerste verdieping van het gemeentehuis). Bacva en Markovac zijn twee kerkdorpjes waar wijn en olijfolie te koop zijn. Op weg naar Bacva passeert u een park waarin de originele Boskarin worden gehouden (Istrische runderen). De druipsteengrotten in Nova Vas (grotta Beredina) zijn ook zeker aan te bevelen.

Astronomie en feesten
Het feest van de dorpsheilige Magdalena betekent 3 dagen feest (het eerste weekend na de 22-ste juli); voor wie er van houdt dreunen dan tot vroeg in de morgen de disco´s ! Verder is er natuurlijk het Astrofeest (21 juni) met muziek, wijn en sterrenkijken. Astronomie is heel belangrijk voor Visnjan met haar wereldberoemde observatorium. Afgezien van de studenten die het trekt, verwijst de aanwezigheid van dit observatorium ook naar de schone luchten in en rondom Visnjan !

Eten & drinken
In Visnjan zijn 2 Konoba´s die zeker acceptabel zijn. Bourgonja (in het midden van Visnjan) en Stazion (bij de afslag van de autosnalweg). Verder is er een Pizzeria (Coccolino) en zijn er vier cafe´s. In de directe omgeving (onder andere Nova Vas, Bacva, Kastelir, Labinci) zijn verschillende andere eetgelegenheden.
Wil je zelf koken, dan kan je elke laatste donderdag van de maand terecht op de markt op het terrein voor het kerkhof net buiten het stadje. Dit is zeker de moeite waard.

Voor bed & breakfast is er in de oude stad “Villa Visnjan”. Een geldautomaat treft u NIET in Visnjan. Daarvoor moet u naar Tar, Porec of naar het industrieterreintje van Labinci.

Vakantiehuis : "Villa Imagine" is een nieuw comfortabel vakantiehuis net buiten de oude stad.

Lees hier het artikel over Villa Imagine en haar Nederlandse eigenaars in Eindhovens Dagblad van 5 maart '08.


© tekst - Winfried v/d Bom


vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.