Funtana
De kerk van Sint-Bernardus (1621). (c) foto toer. dienst Funtana
ZoetwaterbronnenFuntana is gesticht vanwege en genoemd naar de zoetwaterbronnen die hier bij de kust liggen. De bronnen konden al op veel belangstelling rekenen bij de Romeinen, getuige de resten van villa's die in de omgeving zijn gevonden bij Valkancia bijvoorbeeld, net buiten Funtana. In de eeuwen erna waren de bronnen een begrip voor de bewoners van de regio, want echt veel zoet drinkwater is er door de kalksteenbodem niet voorhanden. In de Middeleeuwen kwam Funtana in handen van de bisschoppen van Triëst, die het in pacht gaven bij een adellijke familie. Later kwamen de Venetianen aan het bewind, maar dat heeft niet veel bezienswaardigs opgeleverd.
Borisi-familieEr staat een herenhuis, vanaf 1610 gebouwd door de Borisi-familie, de toenmalige graven van het graafschap Contea di Fontane. De Borisi's hadden hun leengronden gekregen van de Venetiaanse overheid. Hun renaissancistische herenhuis met latere barokke elementen heeft de wat overdreven benaming Kastel (kasteel) gekregen, maar een echte burcht is het beslist niet. De Borisi's gaven ook opdracht tot de bouw van de parochiekerk - de Sint-Bernarduskerk aan de overkant van het pleintje. Op een grafplaat in de kerk is het wapen van de Borisi's te zien, uiteraard omdat een van hen in het graf eronder ligt.
HorecaHet aardigste aan Funtana zijn de talrijke typisch natuurstenen huizen van Istrië (de meeste eigenaren verhuren ook kamers aan toeristen) en de opvallend ruim aanwezige konoba's, restaurants en cafés; er zijn er meer dan vijftig, en dat voor een plaats met 671 inwoners. Vooral bij de intieme vissershaven (aan het einde van Ribarska cesta en Grgeti cesta) kun je goed eten bij restaurant Marina.
© tekst www.touringcarchauffeur.infoLinkToeristische dienst
Funtana (E).
vandaag 4-10-24, laatst aangepast op 26-07-15.