MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Vrsar

Vrsar.
Vrsar scoort op de schaal van leuk wat hoger dan bijvoorbeeld Umag en Novigrad, want de oude stad ligt hier schilderachtig op een heuvel aan het begin van het schiereiland en de vissershaven aan de zuidzijde is zonder meer erg pittoresk te noemen. Als extraatje krijg je een hele reeks kleine eilanden in en buiten de baaien voor de kust erbij.

Casanova en de paus
Vrsar gaat er prat op in voorgaande eeuwen vakantieverblijf te zijn geweest van diverse bisschoppen en pausen, en zelfs de roemruchte Casanova bracht tweemaal een bezoek aan de stad. Lang vóór het kerkelijke vakantiebezoek waren de bloeddorstige Illyrische Histriërs trouwens al op deze plek neergestreken, waarna de Romeinen er hun voeten in de zee lieten bungelen. Als bewijs van hun aanwezigheid lieten ze de moderne mens nog wat vloermozaïeken na. Na de ondergang van het West-Romeinse rijk grepen de Oost-Goten hun kans, maar in 538 kwam de plaats onder Byzantijns bestuur. Longobarden en Franken hielden Vrsar enige tijd bezet. Daarna trokken de Slaven aan het langste eind. In het tweede millennium was het Vaticaan de duidelijke winnaar, van de 10de tot en met het eerste deel van de 18de eeuw. In tegenstelling tot veel andere delen van Istrië stond Vrsar niet onder Venetiaans bestuur, maar viel het onder de bisschoppen van Porec.

Oostenrijks bezit
In de 18de eeuw kreeg Venetië de stad toch in handen, om haar vervolgens aan de Oostenrijkers te moeten afstaan (met een kort Napoleontisch intermezzo). Tegenwoordig kun je heel aangenaam door de straten en stegen van de oude stad van Vrsar slenteren, waarbij je onvermijdelijk uitkomt bij de 19de-eeuwse Sint-Maartenskerk op de heuveltop in de stad; de kerktoren is pas enkele jaren oud (uit 1991). Aan de noordwestkant van de heuvel en rond de kerk zijn nog delen van de vroegere stadswallen en fortificaties en van het voormalige kasteel van Vrsar te ontdekken, waaronder 13de-eeuwse romaanse stadspoorten. Ook de hoofdstadspoort bij de Foska-kerk is in de 13de eeuw gebouwd. Restaurants en cafés met terrassen zijn er in Vrsar te kust en te keur, waarbij die aan Obala Marsala Tita, de havenboulevard, het beste uitzicht hebben. Bijvoorbeeld op de 12de-eeuwse, Romaanse Mariabasiliek, aan het water richting punt van het schiereiland. De kerk heeft haar Romaans karakter behouden, veel meer dan andere Istrische kerken uit dezelfde periode die later ingrijpend verbouwd zijn. Hier begonnen de verbouwingen al eerder; de basiliek dateert al uit de 8ste eeuw en was toen nog een kleine kerk; van de 8ste tot en met de 12de eeuw werd ze uitgebreid tot een Romaans bouwwerk.

Koversada
Sinds 1961 een begrip bij naaktlopend Europa is bijvoorbeeld camping Koversada, genoemd n


vandaag 14-9-24, laatst aangepast op 26-07-15.