MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Pazin

De klokkentoren van Pazin
De klokkentoren van Pazin

Hoofdplaats
Pazin is de officiŽle hoofdplaats van IstriŽ. Op economisch vlak is Pula echter de belangrijkste stad. In 983 werd de plaats vermeld in een oorkonde, als eigendom van de bisschop van Porec. De stad was in de Middeleeuwen een strategische vestingplaats op een kruispunt van wegen door Istrie. Meestal waren de feodale heersers van stad en omgeving Duitse markgraven en behoorde Pazin dus tot het Duitse rijk. Na de Middeleeuwen werd Pazin minder belangrijk, en nu is het een rustige provincieplaats met wat industrie.

Huisjes aan de rand van de kloof
Huisjes aan de rand van de kloof

Kloof
Interessant is de mysterieuze kloof van Pazin, aan de westkant van de stad. Onder in de diepe kloof stroomt de Pazintica, die na een bovengrondse loop onder een hoge klif de grond induikt om als ondergrondse rivier ergens bij de zuidpunt van lstriŽ in zee uit te komen. De 120 m diepe fojbe (karstkloof) spreekt al eeuwen tot de verbeelding van wetenschappers en andere nieuwsgierigen.
Jules Verne wijdde er een paar pagina's aan in zijn roman Mathias Sandorf (1885). De grotten eronder staan onder water en zijn nog nauwelijks verkend. Het enige dat men weet, is dat een vertakking van het stelsel naar het zuidoosten moet lopen, naar de kust.

Citadel
Boven aan de klif staat de grote citadel van Pazin. In het geschrift uit 983 wordt de vesting al genoemd als Castrum Pisinium,
DE citadel van Pazin
DE citadel van Pazin
maar voornamelijk in de 16de eeuw kreeg het zijn huidige kasteeluiterlijk. Het Etnografisch Museum van IstriŽ en het Gemeentemuseum van Pazin zijn erin ondergebracht. Je kunt er kennis nemen van de archeologische, etnografische en landbouwgeschiedenis van de streek.

MUSEA. Geopend: 's zomers dagelijks van 11 tot 17 uur,'s winters van 11 tot 15 uur. Toegang : 15 kuna.

Pazinski College
Niet ver van het kasteel richting stad bevindt zich een franciscaner klooster met kerk uit de 15de eeuw. Het klooster is nu een middelbare school met internaat, de eerste katholieke school opgericht na de onafhankelijkheid van KroatiŽ in 1991. De kloosterkerk heeft een aardige laatgotische presbyterie. Vůůr het complex heeft het Istrisch Historisch Archief onderdak gevonden, een van de best bedeelde archieven in KroatiŽ. Een stukje verder richting Trg Slabode in het centrum staat links de Sint-Nicolaaskerk, oorspronkelijk in 1266 gebouwd, maar in de 15de en 18de eeuw verbouwd. Binnen kun je mooie 15de-eeuwse fresco's aanschouwen. De klokkentoren naast de kerk, 45 m hoog, is uit 1705.
© tekst www.touringcarchauffeur.infovandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.