MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Svetvincenat

Kasteel van Svetvincenat.
Kasteel van Svetvincenat.
Ten zuiden van Pazin, op 15 ŗ 20 km afstand, zijn Zminj en Svetvincenat leuke oude Istrische plaatsen. Vooral het middeleeuwse Svetvincenat is de moeite waard, met zijn middeleeuwse kasteel (13-de eeuws), stenen huizen en mooie kerkjes.

Heilige Vincent
Svetvincenat komt van Sveti (heilige in het Kroatisch) en Vincenti, Vincent ofte de Heilige Vincent. Het kasteel was eerst eigendom van de bisschop van Porec, en later van de Castropola-familie uit Pula. In de 15-de eeuw werd het eigendom van de Venetiaanse Morosini-familie, dewelke de middeleeuwse torens groter maakten. Nog later werd het kasteel nog verbouwd door de patriciŽrsfamilie Grimani di San Luca uit VenetiŽ.
Kasteel met voetbalveld
Kasteel met voetbalveld
Voor het kasteel ligt een grote open plek grasland in een soort put. Nu dankbaar gebruikt door de plaatselijke jeugd als voetbalveld. Achter het kasteel ligt het mooie dorpsplein, aan een kant volledig afgesloten door het kasteel, aan de overzijde een 'hof' met de stads-loggia. Verder vind je er nog de parochiekerk met klaverbladgevel.

In de omgeving kan je fietsen en wandelen op de speciaal aangelegde wandelpaden, maar ook jagen en later genieten van de traditionele keuken met bijpassende wijnen uit IstriŽ.

De nederzetting Svetvincenat werd reeds in 965 vernoemd als eigendom van de bisschop van Porec.

De parochiekerk van Svetvincenat


vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.