MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Kastav

klik hier voor foto's

Ingangspoort met wapenschild
Ingangspoort met wapenschild

Kvarner
Kastav is een stadje 11 kilometer ten noordwesten van Rijeka en dus zeker niet 'Istrie'. Maar we willen het stuk Kvarner dat ook op het schiereiland ligt niet vergeten. Bovenop de heuvel ligt dit vroeger versterkte stadje op een hoogte van 377 meter. Ga je met de wagen, volg dan de wegwijzers 'parking' die je naar de noordrand van de stad leiden waar je vlot en gratis kan parkeren op 50 meter van het centrum. Landbouw en wijnbouw zijn er van oudsher de hoofdactiviteit. Je kan er in de buurt ook mooie wandelingen maken in de bossen.

Loggia uit 1571
In 1898 werd er al een 'Society for Improvement of Kastav' in het leven geroepen. Heden ten dage is het een pittoresk dorpje met veel culturele activiteiten. Buiten de oude stadsmuren bevind zich de 'loggia'.
de grote loggia van Kastav
de grote loggia van Kastav
Deze loggia van 1571 werd gebruikt voor de 'gemeenteraden' maar ook om recht te spreken, hij is de grootste en best bewaarde van de Kvarner baai. Buiten de stadsmuren is er een groot plein met verschillende cafť's dat uitloopt op een stuk met bomen en banken van waaruit je een prachtig zicht hebt op de Kvarner baai en bij helder weer heb je hier dan ook een mooi zicht op de eilanden Cres, Losinj en Krk. Tegenover dit 'panorama-plein' aan het overkant van de weg staan verschillende borstbeelden van bekende personen uit Kastav en omgeving.

De nieuwe kerk en de nieuwste toren.
De nieuwe kerk en de nieuwste toren.
Panorama over Kvarner
De ingangspoort van Kastav kreeg zijn definitieve vorm in 1731. Ga je door de poort rechtdoor, dan kom je terug op een groot plein/parking met veel bomen. Hier zie je de ruines van de oude kerk van de Heilige Maria-ten-hemel-opneming uit de 16-de en 17-de eeuw. De huidige kerk staat nog hoger. Ga je door de kleine straatjes dan kom je aan de kerk vanwaar het zicht nog mooier is. De toren die losstaat van de kerk werd gebouwd in 1724 nadat de oorspronkelijke toren op de kerk door de bliksem vernietigd werd enkele jaren voordien.

Veel koppels komen naar Kastav om te huwen. Trouw beloven in dit mooie kader met kerkje bovenop de heuvel maakt het sprookje van die dag compleet. Cafe's en eetgelegenheden zijn hier natuurlijk ook niet vergeten. Tijdens de laatste oorlog werd er van hieruit veel hulp geboden aan de vele vluchtelingen die elders in KroatiŽ hun huizen moesten verlaten. De kapel bij het binnenkomen van Kastav werd in 1991-1992 volledig leeggehaald en als opslagruimte voor voedsel gebruikt. De Kastav Cultural Summer - een internationaal cultureel festival - wordt jaarlijks georganizeerd op de dag van Sint-Helena, 22 mei.

Link
Webstek van de stad Kastav (in 't Kroatisch en niet altijd online).


Een van de straatjes midden in het oude Kastav. Zicht vanuit Kastav op het Gorski Kotar gebergte.vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.