MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Krsan


Ingangspoort en vierkante toren van Krsan
Ingangspoort en vierkante toren van Krsan

Op 18 kilometer van Rabac op de weg van Plomin richting Pazin bevindt zich Krsan. Je moet wel even achter het cafe een wegje volgen om aan het oude dorpje te komen. De streek leent zich voor het kweken van groenten en druiven. Krsan is dan ook gekend voor eigen gekweekte en gezonde voeding.

De Rode Baron
Het dorpje is gebouwd op de resten van een middeleeuwse vesting, waarvan nu enkel nog de vierkante toren, de gotische poort en een del van de vestingsmuur overblijft. Het kasteel zelf is grotendeels ruine, maar wordt gerestaureerd. Binnen de vesting staat de parochiekerk van Sint-Antonius uit de 17-de eeuw. Naar het kasteel van Krsan werd voor het eerst verwezen in 1274. In de vijftiende eeuw werd het ook Karscheyner genoemd naar de eigenaars, de nobele familie Kerstlein de Pisino. De Laatste eigenaar van het kasteel was dan weer de edelman Tonetti uit Plomin, ook gekend als "De Rode Graaf". Het "De Oorkonde van Istrie", een middeleeuws document over het leven en het alfabetisme onder de Kroatische bevolking in deze regio, werd hier in Krsan gevonden in het midden van de negentiende eeuw.

Het dorpje is jaren zo goed als uitgestorven geweest. Nu zijn er restauratiewerken gaande aan het kasteel, de kerk is volledig opgeknapt en in gebruik en verschillende huizen zijn weer bewoond. Een aanrader voor een korte uitstap.

Link
Toeristische dienst Rabac en Labin (E).

Witgeschilderd huis met nieuw dak. Stellingen aan oude burchtvandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.