MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Opatija

klik hier voor foto's

Mooi wit hotel uit de Habsburgse periode
Mooi wit hotel uit de Habsburgse periode

Habsburgers
Opatija kan met recht de parel van de Kvarner-riviera genoemd worden. Het is een prachtige stad, gekenmerkt door tal van imposante, pastelkleurige villa's en oude hotels die nog een Habsburgse grandeur uitstralen. Opatija werd halverwege de 19de eeuw opengelegd voor het toerisme. In 1844 bouwde patriciŽr Iginio Scarpa voor zijn geliefde vrouw Angelina een zomerresidentie in de kleine vissersplaats, die daarvoor geen noemenswaardige historie had. Het goede voorbeeld van Scarpa deed volgen, en in de loop van de eeuw en in het begin van de 20-ste eeuw werden tal van andere dure villa's en chique hotels gebouwd. In het Habsburgse rijk verwierf Opatija zich de naam van winterkuuroord voor de rijken, vanwege het milde klimaat en de schone lucht. Januari, februari en
Gerestaureerd hotel langsheen het wandelpad
Gerestaureerd hotel langsheen het wandelpad
maart waren destijds het hoogseizoen, niet in de laatste plaats doordat het bergmassief achter de kust de gevreesde bora tegenhield, de ijskoude noordenwind die vanuit het Karstgebied komt aanwaaien.

Prachtige villa's
Tal van prominenten (onder hen Mahler, Puccini en Tsjechov) en lieden van koninklijken bloede (tsaren, koningen uit ItaliŽ, ServiŽ, Zweden, Griekenland, Montenegro en RoemeniŽ, de Duitse keizer Wilhelm en zowat alle Habsburgse heersers van eind 19de en begin 20ste eeuw) streken er neer om er onder 'ons soort mensen' te verkeren en de statige balzalen te bezoeken. Overal ademt Opatija de bloeiperiode van voor de Eerste Wereldoorlog nog. De villa van Scarpa, Angiolina geheten, staat er nog steeds te midden van een botanische tuin met exotische planten, die werden meegebracht door
Koepel van de Parochiekerk
Koepel van de Parochiekerk
zeelieden vanuit alle windstreken. Ook de andere villa's en hotels hebben hun grandeur van het vorige 'fin de siŤcle' behouden. Ondertussen hebben de meest hotels en villa's reeds een opknapbeurt gehad en zien er weer prachtig uit !

Lido
In de stad bevindt zich een aangelegd badstrand met aflopende betonnen plateaus en terrassen en met een veilige zwemlagune voor kinderen. Op een klein schiereiland ernaast is een park aangelegd. Voor het park staat een beeld van vrouw met meeuw op de rotsen, dat symbool is geworden voor Opatija. Eťn uitstulping in zee verder, voorbij Grand Hotel Kvarner, is het prachtige park met botanische tuin van Opatija, met het Lido en een openluchttheater. In dit openluchttheater zijn er in de zomer bijna elk weekend optredens.

Wandelpad
Het bekende wandelpad Frans-Jozef I loopt vlak tegen de branding.
Wandelpad Frans-Jozef I
Wandelpad Frans-Jozef I
Het is een uniek wandelpad, waar zon en schaduw afwisselen, met stukken die zeer rustig zijn en andere waar het pad door de terrasjes loopt. Het wandelpad loopt van het vissersdorpje Volosko - helemaal in de oksel van de Kvarnerbaai - tot in Lovran 6 km verder zuidwaards.

Veprinac
Opatija heeft nog een aantal sterke andere troeven als toeristenplaats. In de winter vindt er het carnaval plaats, wat kleinschaliger maar even uitbundig als het grote carnaval van Rijeka. In de Kvarnerbaai leven verder ca. 150 dolfijnen (tuimelaars), vooral rond de eilanden Cres en Losinj. In Opatija's achterland liggen dan ook nog de bergen van het Ucka-massief, waar je prachtige wandelingen kunt maken. Neem eens een kijkje in het dorp Veprinac, hoog boven Opatija en met prachtig uitzicht over de badplaats en over Rijeka en de eilanden. Heb je uiteindelijk genoeg van de oostkust van schiereiland Istrie, dan zit je vanuit Opatija over de snelweg naar Pazin en door de Ucka-tunnel in korte tijd weer aan de Istrische westkust.
© tekst www.touringcarchauffeur.info / Hans Van MuldersBloemen en groen in Opatija Hotel Millenium met vooran het park. Jachthaven Admiral in Opatija
Toeristische dienst Opatija.


vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.