MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Plomin

Het dorpje Plomin
Het dorpje Plomin

Spookstad
Hoog boven het fjord, op een heuveltop van 80 meter, ligt de historische vestingplaats Plomin, die een spookstad lijkt te gaan worden. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden al veel Italiaanse bewoners naar ItaliŽ. Het prachtige uitzicht over het Plominfjord heeft veel andere bewoners er niet van weerhouden de laatste decennia ook weg te trekken, omdat de werkgelegenheid in de sterk verzande haven en fabrieken beneden sterk is gedaald. Landbouw is in dit deel van Istrie geen alternatief. Behoorlijk wat huizen in Plomin staan daarom leeg en staan op instorten. Tussen de bouwvallen in vind je resten van romeinse mozaÔeken, middeleeuwse poortjes en de oude Sint-Joriskerk. Op de zuidelijke muur van de Romaanse kerk is een reliŽf te zien met glagolitische inscripties.© tekst www.touringcarchauffeur.info


Baai en centrale
Plomin is vandaag beter bekend om zijn electriciteitcentrale. Deze kolengestookte centrale werd in gebruik genomen in 1970 en heeft een capacitieit van 125 MegaWatt. Niet direct een schitterend idee om in deze fantastische baai een kolengestookte centrale te bouwen, maar ten tijde van Tito was natuurbehoud en toerisme ondergeschikt aan energieproductie. Het weze echter wel gezegd dat de centrale een vrij moderne zuiveringsinstallatie heeft. Destijds bouwden ze er wel een hoge schoorsteen bij om de uitwasemingen uit de baai te houden. De schoorsteen is 340 meter hoog, de plaatselijke IJfeltoren dus.

In 1990 werd Plomin-2 in gebruik genomen. Deze tweede centrale die gebruik maakt van dezelfde facilitieiten als Plomin-1 heeft een capacitieit van 210 MegaWatt en zou 30 jaar moeten werken. De bouw van Plomin-2 werd begonnen juist voor de oorlog van 1991. Na de oorlog werd de bouw ervan dan verdergezet.

Panorama baai van Plomin

De steenkolen voor deze centrale werd vroeger enkel aangevoerd vanuit de kolenmijnen van Istrie. Vandaag zijn deze echter allemaal gesloten, en wordt de steenkool aangevoerd met schepen die aanleggen aan een speciale aanleghaven in de baai van Plomin. Elk schip lost hier ongeveer 60000 ton steenkool in een kleine 100 uur. Deze voorraad is voldoende om de centrale ongeveer een maand te laten werken aan 80 ton per uur.

Link
Toeristische dienst Rabac en Plomin (E).


vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.