MOBIELE
VERSIE
Algemene toeristische informatie over Istrie

Istrie.org

Logo Made in Flanders

Veprinac

De loggia en ingangspoort van Veprinac
De loggia en ingangspoort van Veprinac

Hugo Devinski
In de Kvarner baai, op de helling van de berg Ucka vind je Veprinac, een van de hoogste nederzettingen. (En zodoende is dit niet Istrie...). Een wel zeer veilige plaats dus voor een middeleeuwse vesting. De eerste vermeldingen dateren uit de tijd van Hugo Devinski in 1374. In de 15de eeuw, was Veprinac een administratief deel van o.a. Kastav en Moscenice. In 1500 krijgt het zijn eigen statuut in de Kroatische taal. Glagolitische registers - juridische en registers van geboorte, huwelijk en overlijdens - dateren van 1500 tot 1750 en zijn tot op heden goed bewaard.

De vreemde ingang van Veprinac
De vreemde ingang van Veprinac

driedeurs
De ietwat ongewone stadspoort met 3 openingen is overgebleven van de vroegere vesting. Een breed geplaveid pad met veel trappen loopt van de poort naar het hoogste punt waar de parochiekerk van Sint-Marcus staat. Typisch is de losstaande klokkentoren. Langs het pad zijn de tuintjes en terrasjes van de huizen mooi versiert met bloemen. De kerk is volledig verbouwd in de barokperiode. Vanop het 'pleintje' rond de kerk heb je een zeer mooi zicht op de Kvarner baai en vooral op Opatija, maar ook het Gorski Kotargebergte en Rijeka kan je goed zien liggen.

De weg van Icici aan de kust naar Veprinac
De weg van de kerk naar de ingang
De weg van de kerk naar de ingang
is stijl en kronkelend tot in het dorpje Poljane. Daar moet je nog een kruispunt over en kom je zo in Veprinac. Het laatste stuk van de weg is geplaveid met kasseien. Voor de ingangspoort is er links een kleine parking.

In de kapel buiten de stadspoort vind je nog een mooie muurschildering en aan de andere kant van de weg een typische loggia waar vroeger de gemeenteraad samenkwam.vandaag 21-7-24, laatst aangepast op 26-07-15.